Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου στις 27 και 28 Ιουλίου 2012

Για τρίτη χρονιά θα λάβει χώρα το διήμερο
Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου και πάντα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.
Ο Κυνίδαρος της Νάξου είναι συνυφασμένος με το χορό και τη μουσική. «Τα παιδιά στον Κυνίδαρο πρώτα μαθαίνουν να χορεύουν και μετά να περπατούν», λέει η παράδοση.
Απ’ τους πρωταρχικούς σκοπούς των Συλλόγων μας “Άγιος Γεώργιος” και “Ο Απίκραντος” είναι η διατήρηση και η διάδοση των παραδοσιακών χορών και της μουσικής του τόπου μας, αλλά και η γνωριμία και εξοικείωση με νέους. Άλλωστε, η επαφή μεταξύ διαφορετικών ακουσμάτων και χορευτών αποτελεί την καλύτερη έμπνευση.
Το 2010 σε συνεργασία με την εταιρεία “Αφοί Καρποντίνη – Ναξιακά Μάρμαρα” κάναμε ένα νέο βήμα προς την πολιτισμική ανταλλαγή, μέσω της μουσικής και του χορού διοργανώνοντας τις Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου.
Στόχος μας είναι αυτές τις ημέρες να παρουσιάζουμε, τόσο παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, αλλά και χορογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Δημιουργείται έτσι ένα...
παράθυρο επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των απανταχού χορευτών και μουσικών.
Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών μουσικών και χορευτών αλλά και του κοινού, Κυνιδαριωτών και μη, επιχειρούμε να φιλοξενούμε εκδηλώσεις που εμπλέκουν το κοινό. Ειδικά τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη σε χορούς από άλλες χώρες που συνοδεύονται από ζωντανή μουσική, η βραδιά πάντα εξελίσσεται σε γλέντι με τη συμμετοχή του κοινού. Επιπλέον στο διάλειμμα της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων, το χορευτικό τμήμα των Συλλόγων μας πραγματοποιεί σύντομη παρουσίαση των παραδοσιακών χορών του Κυνιδάρου (συρτό, μπάλο και βλάχα), συνοδευόμενο από ντόπιους μουσικούς.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα Δωρεάν Εργαστήρια για Μικρούς και Μεγάλους από τις χορευτικές και μουσικές ομάδες που συμμετέχουν. Για φέτος τα εργαστήρια είναι τα ακόλουθα:
  • Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 11:00: Εργαστήρι Χορού και Θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από την ομάδα Saltator
  • Σάββατο 28 Ιουλίου στις 12:00: Μάθημα Παραδοσιακών Χορών του Κυνιδάρου
  • Κυριακή 29 Ιουλίου στις 12:00: Εργαστήρι Κρουστών για μικρούς και μεγάλους από το Βασίλη Βασιλάτο (καθηγητή του μουσικού τμήματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και ιδρυτή του σχήματος Ιστορίες για Κρουστά) με τη σύμπραξη του συνόλου Percussion System.
Τέλος για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με την Ομάδα Χορού Saltator θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού για ενήλικους στο χώρο της σχολής χορού Motus Dance Studio στη Χώρα της Νάξου. Συγκεκριμένα στις 28 και 29 Ιουλίου στις 17:00 θα γίνει από ένα τρίωρο μαθήματα από τους Ερμή Μαλκότση, Γιάννη Καρούνη, Εμμανουέλλα Κορκή και Ανδρονίκη Μαραθάκη. Το Σεμινάριο είναι συνεργασία χορευτών που δραστηριοποιούνται ως δάσκαλοι και δημιουργοί στον Σύγχρονο Χορό. Λαμβάνοντας υπόψη το προσωπικό ύφος του καθενός και αναζητώντας μία συλλογική ποιότητα κίνησης. Προσεγγίζοντας μια κινητική φράση και την ανάπτυξη της μέσα από την συνύπαρξη.
Το κάθε μάθημα θα αποτελείται από 2 μέρη: α) ζέσταμα και β) ανάπτυξη υλικού- χορογραφία

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

α. Παρασκευή 27 Ιουλίου: Χοροθέατρο.

Η ερασιτεχνική ομάδα χορού του
Motus Dance Studio θα παρουσιάσει το χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Τραγείδωλον». Είναι μεγάλη μας χαρά που για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ φιλοξενεί παράσταση από τοπική ομάδα σύγχρονου χορού.
Η σχολή χορού Motus Dance Studio δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2012 από τη Μαργαρίτα Τσίγκου, δίνοντας ένα κίνητρο στους κατοίκους του νησιού, Ναξιώτες και μη, να γνωρίσουν το σύγχρονο χορό, καθώς και άλλα είδη χορού και κίνησης. Μέσα από μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια και δρώμενα που οργανώνονται και φιλοξενούνται στον προσεχτικά σχεδιασμένο χώρο της σχολής στο Ενετικό Κάστρο, το Motus Dance Studio έρχεται για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της τέχνης στη Νάξο.
Το έργο που θα παρουσιάσει είναι εμπνευσμένο από το μύθο του Διονύσου και το Αιγαίο και θα μας ταξιδέψει σε ένα πλήθος αναμνήσεων. Ένας λαβύρινθος εικόνων και παραστάσεων που ξεκινούν από τον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό και μεταφέρονται στο μαγικό κόσμο του δωδεκάθεου όπου ο θεός Διόνυσος έχει τον κεντρικό ρόλο μέσα στο φωτεινό γαλάζιο του Αιγαίου.
Από το δρώμενο δεν θα μπορούσε να λείπει το στοιχείο του έρωτα, της διεκδίκησης, της αγάπης αλλά και της λατρείας προς το θεό. Η παράσταση ολοκληρώνεται από ένα τραγούδι που εκφράζει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το τι εστί Αιγαίο: μια θάλασσα που αποτέλεσε ορμητήριο για κάθε τι όμορφο, υγιές και θελκτικό που δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Μια θάλασσα που απλά αποτελεί πηγή ζωής……
Στη συνέχεια η ομάδα Χορού Saltator σε συνεργασία με το συγκρότημα EleKtroBalKana θα παρουσιάσουν το έργο «Στο Φως της Μέρας».
Συλλέγοντας στοιχεία από το παρελθόν τα μεταφέρουν στο σήμερα και δημιουργούν ένα Σύγχρονο Παραδοσιακό πανηγύρι. Η παράσταση διερευνά και ταυτόχρονα επισημαίνει την ομορφιά και την απλότητα της παράδοσης, για κάθε στιγμή που ο σύγχρονος άνθρωπος την αναμειγνύει με το σήμερα. Ο χορευτής βρίσκεται σε τέλεια σύνδεση και αρμονία με τον μουσικό, καθώς αναπτύσσεται μία αμφίδρομη σχέση ακολουθίας από βήματα και νότες. Τα βήματα του παραδοσιακού χορού που έρχονται μέσα από τα χρόνια και συναντιούνται με το σώμα μας, πυροδοτούν και εμπνέουν την κινησιολογία της παράστασης.
Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει και να βιώσει ένα Σύγχρονο Παραδοσιακό πανηγύρι.
Συντελεστές:
«
Τραγείδωλον»
Χορογραφία:
Μαργαρίτα Τσίγκου
Σκηνοθεσία & Μουσική επιμέλεια:
Γιώργος Μεσολογγίτης
Ερμηνευτές: Κατερίνα Φουτάκογλου -Ματίνα Ιωαννίδου - Ειρήνη Καπηνιάρη -Κατερίνα Μυλωνά - Πετρούλα Πητιλάκη - Βιβή Μαραβελάκη - Κυριακή Κουφοπούλου -Μαργαρίτα Τσίγκου - Γιώργος Δημητροκάλλης -Τάσος Βάβουλας και Διόνυσος ο Γιώργος Μεσολογγίτης


«Στο Φως της Μέρας»
Χορογραφία: Ομάδα Χορού Saltator
Μουσική: EleΚtroΒalΚana
Ερμηνευτές
: Ερμής Μαλκότσης – Ανδρονίκη Μαραθάκη - Camilo Bentancor –Εμμανουέλλα Κορκή – Γιάννης Καρούνης – Γιώτα Κίτσιου - Ειρήνη Αδάμου – Νικόλ Κοϊμτζή
Μουσικοί
: Στέφανος Φίλος (βιολί, effects) - Στέλιος Γιαννουλάκης (laptop, controllers, electronic bass) - Γιώργος Παπαδόπουλος (γκάιντα) - Μανούσσος Κλαπάκης (κρουστά)
Ώρα έναρξης: 20:30

β. Σάββατο 28 Ιουλίου: Ένα ξέφρενο, σε πείσμα των καιρών, Βαλκανικό πανηγύρι.
Ένα χρόνο μετά την πολυσυζητημένη εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Βασίλης Βασιλάτος και οι Ιστορίες για Κρουστά με το γνωστό τους κέφι και τη δυναμική τους διάθεση θα συνοδέψουν ζωντανά το χορευτικό τμήμα του ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ. σε ένα μουσικο-χορευτικό ταξίδι από τον Έβρο έως το Δούναβη.
Η χορευτική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών (ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.), που δημιουργήθηκε το 1987, έχει λάβει μέρος σε πάνω από 400 εκδηλώσεις στην Ελλάδα και έχει 58 επίσημες αποστολές στο εξωτερικό. Το 2005 συνέπραξε με χορευτικά σχήματα 7 Ευρωπαϊκών χωρών (Ουγγαρία, Φιλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Κύπρος) στην κοινή μουσικο-χορευτική παραγωγή EUROPEAN DANCE CARAVAN. Το Ευρωπαϊκό Καραβάνι Χορού παρουσιάστηκε σε όλες τις συνδιοργανώτριες χώρες και κινήθηκε σαν ένα φανταστικό καραβάνι που ταξίδεψε γύρω από την Ευρώπη.
Στα 22 χρόνια χορευτικής πορείας η ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ. έχει συμμετάσχει σε Διεθνείς Διαγωνισμούς χορού, με πιο πρόσφατες επιτυχίες το 1ο Βραβείο και το Βραβείο Καλύτερης Χορογραφίας στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορού "First Chain Bridge International Folk Dance Competition" (2009) και το 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορού "Golden Karagöz" (2011).
Με φασαριόζικους τσίγκινους κουβάδες και παραδοσιακά νταούλια να παρασύρουν ρυθμικά τη φωνή, το ακορντεόν, το βιολί, το μπάσο, το κλαρινέτο, την γκάιντα και την κιθάρα, ο Βασίλης Βασιλάτος με τις Ιστορίες για Kρουστά και τους χορευτές του ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ. θα μας ταξιδέψουν στα διαφορετικά αλλά και συγχρόνως κοινά “μουσικοχορευτικά τοπία” των Βαλκανίων.
Στο διάλειμμα το χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών Συλλόγων μας θα κάνει σύντομη παρουσίαση των παραδοσιακών χορών του Κυνιδάρου (συρτό, μπάλο και βλάχα), συνοδευόμενο από ντόπιους μουσικούς.
Στη συνέχεια και ξεδιπλώνοντας το νήμα της ελληνικής παράδοσης, σε διαρκή συνομιλία με τη βαλκανική, την έθνικ και τη τζαζ μουσική σκηνή, ο Βασίλης Βασιλάτος και οι Ιστορίες για Kρουστά θα μας μεταφέρουν για μια ακόμη φορά στο μοναδικό τους μουσικό σύμπαν.
Με τα προσωπικά τους έντεχνα τραγούδια και τις ευφάνταστες μεσογειακές διασκευές περισσότερο και λιγότερο γνωστών τραγουδιών ο Βασίλης Βασιλάτος και οι Ιστορίες για Κρουστά θα συνεχίσουν το μουσικό «πανηγύρι» με το κοινό στη μέση και μέχρι “τελικής πτώσης”...
Τις Ιστορίες για Κρουστά «αφηγούνται» οι:
Βασίλης Βασιλάτος,
κρουστά/ Έλλη Βασιλάτου, κλαρινέτο – φωνή/ Δημήτρης Κούστας, ακορντεόν/ Claudia Rossini, βιολί/ Γιάννης Σιφναίος, κιθάρα – φωνή/Σταύρος Ράπτης, μπάσο
με τη σύμπραξη του συνόλου
Percussion System: Ξένια Κατσικοκέρη, Χάρης Νείλας, Νικολέττα Ρουσογιάννη, Στράτος Κρυσταλλίδης, Αντρέας Τριανταφυλλόπουλος και Ιράνα Σάμιτα.
Συμμετέχουν:
Χαρίτωνας Χαριτωνίδης, γκάιντα/ Παναγιώτης Σκουλάς, φωνή
Ώρα έναρξης: 21:30
Είσοδος: 10 €
Παιδιά 5 έως 15 ετών: 5 €
Εισιτήριο διημέρου: 15 και 7,50 € αντίστοιχα
Διήμερο Σεμινάριο: 35€
Όλα τα εργαστήρια είναι Δωρεάν

Ημερολόγιο:
  • Παρασκευή 27 Ιουλίου:
στις 11:00 (πλάτσα Κυνιδάρου): Εργαστήρι Χορού και Θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από την ομάδα Saltator
στις 20:30 (Κυνίδαρος): Χοροθέατρο «Τραγείδωλον» από το Motus Dance Studio και «Στο Φως της Μέρας» από τους Saltator και τους EleΚtroΒalΚana
  • Σάββατο 28 Ιουλίου:
στις 12:00 (πλάτσα Κυνιδάρου) : Μάθημα Παραδοσιακών Χορών του Κυνιδάρου
στις 17:00 (Χώρα) : Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού στο Motus Dance Studio
στις 21:30 (Κυνίδαρος): Ένα ξέφρενο, σε πείσμα των καιρών, Βαλκανικό πανηγύρι από το ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ και τις Ιστορίες για Κρουστά του Βασίλη Βασιλάτου
  • Κυριακή 29 Ιουλίου:
στις 12:00 (πλάτσα Κυνιδάρου): Εργαστήρι Κρουστών για μικρούς και μεγάλους από το Βασίλη Βασιλάτο (καθηγητή του μουσικού τμήματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου ) με τη σύμπραξη του συνόλου Percussion System
στις 17:00 (Χώρα): Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού στο Motus Dance Studio

Δεν υπάρχουν σχόλια: