Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (με αφορμή την κατάληψη της πλατείας Μανδηλαρά)

Το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή, δηλαδή το δικαίωμα να ζεις σ’ ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Είναι όμως γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η απληστία του κέρδους έχει οδηγήσει σε συνεχή βιασμό του περιβάλλοντος, σε άγρια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, κατά τρόπο που προκαλεί οργή, θλίψη και αγανάκτηση. Οι παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων και μάλιστα σε όχι λίγες περιπτώσεις, απ’ αυτούς που είναι εντεταλμένοι να τον προστατεύσουν, έχει οδηγήσει στην αποθράσυνση και στην γελοιοποίηση θεσμών και...
κράτους δικαίου.
Οι πλατείες, αποτελούν, δημόσια κοινόχρηστα πράγματα, που ανήκουν κατά κυριότητα και εξ αδιαιρέτου σε όλους μας και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ακώλυτη και ελεύθερη απόλαυσή τους, που αποτελεί το βασικό και κύριο από την φύση προορισμό τους. Αποτελούν μέχρι και σήμερα υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό για τις σύγχρονες κοινωνίες και επιτελούν σημαντικές λειτουργίες σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, οι δραστηριότητες αναψυχής, πολιτισμός κλπ. Ταυτόχρονα όμως χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας καθώς εξαιτίας του κομβικού ρόλου που διαδραματίζουν στην οικονομική ανάπτυξη δέχονται εκτεταμένες και συνεχείς πιέσεις. Δεδομένου ότι οι πλατείες αποτελούν ουσιώδες στοιχείο του δομημένου περιβάλλοντος, προστατεύονται συνταγματικά. Η συνταγματική προστασία των πλατειών περιλαμβάνει την κατά φυσικό προορισμό χρήση τους και ιδίως τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές καθώς επίσης και την κοινοχρησία αυτών.
Με τα δεδομένα αυτά η προστασία των πλατειών έχει ως συνέπεια να απαγορεύονται επ’ αυτών χρήσεις που δεν συνάδουν με την ιδιότητά τους ως κοινοχρήστων πραγμάτων και δεν είναι συμβατές με το βασικό προορισμό τους, που συνίσταται στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στη διασφάλιση του δικαιώματος όλων για ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται, κατ’ αρχήν, η επί των πλατειών τοποθέτηση και λειτουργία εγκαταστάσεων ιδιωτών και η απονομή ιδιαίτερων δικαιωμάτων σε ορισμένους ιδιώτες που έχει ως αποτέλεσμα να αναιρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους.
Επισημαίνεται δε ότι κάθε έργο ή  δραστηριότητα που μπορεί κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται στις ευπαθείς αυτές ζώνες, θα πρέπει να εντάσσεται σε γενικότερο σχεδιασμό και προγραμματισμό της ευρύτερης περιοχής, για τη στρατηγική εκτίμηση των σχεδίων και προγραμμάτων στο περιβάλλον, που αποτελεί άλλωστε υποχρέωση της χώρας μας, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.
Περαιτέρω, κάθε έργο ή δραστηριότητα  πρέπει να διέπεται από την αρχή της αειφορίας, όπως ορίζεται στο αναθεωρημένο με το Σύνταγμα του 2001 άρθρο 24 και να είναι βιώσιμο προς όφελος τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών.
Το δικαίωμα αυτό στη χρήση κοινόχρηστων πραγμάτων απορρέει από το δικαίωμα στην προσωπικότητα, το οποίο κατοχυρώνεται τόσο στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, όσο και στον Α.Κ , άρθρο 57.
Εκ των ορισμών αυτών γίνεται  αντιληπτό, ότι οι πλατείες αποτελούν πράγματα κοινόχρηστα ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στη δημόσια (κοινόχρηστη) περιουσία αυτού, την οποία διαχειρίζεται ως «ιδιοκτήτης» και όχι ως «επιχειρηματίας» και οφείλει να προστατεύει.
Με τα δεδομένα αυτά η Διοίκηση, στην οποία εναπόκειται κατά κύριο λόγο η προστασία και διαχείριση των πλατειών θα πρέπει να λαμβάνει αφενός όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους και αφετέρου, όταν αποφασίσει να παραχωρήσει τη χρήση τους να σταθμίζει τα τυχόν συγκρουόμενα συμφέροντα, όπως είναι η απόλαυση ενός περιβαλλοντικού αγαθού και η οικονομική ανάπτυξη αυτών επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της τουριστικής  ανάπτυξης και του οικονομικού οφέλους, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μια συστηματική και έντονη παρέμβαση στους κοινόχρηστους χώρους και ιδιαίτερα στις πλατείες, που ως αποτέλεσμα έχει αφενός να αναιρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους και αφετέρου να προσβάλλεται και να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.
Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος. Για  να παραμείνει πράγματι ελεύθερος, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί μέλος μιας κοινωνίας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ότι είναι ένας συνειδητός πολίτης και όχι ιδιώτης. Αλλιώς μετατρέπεται σε ανελεύθερο, που έχει την ψευδαίσθηση του ελεύθερου. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Το πόσο ελεύθερος είναι κάποιος, αποδεικνύεται από το πόσο συνειδητοποιημένος είναι, από το πόσο γνωρίζει τα δικαιώματά του, από το πόσο έχει μάθει να αγωνίζεται γι αυτά, από το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι.
Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί υποχρέωση  του καθενός να υπερασπίσει τα προσβαλλόμενα δικαιώματά του που σχετίζονται με την παράλειψη μέτρων προστασίας των κοινόχρηστων πραγμάτων και του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους.
Η πλατεία Μανδηλαρά, ανήκει σε όλους  μας και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της πρέπει να προστατευθεί από όλους μας. Είναι ανεπίτρεπτο κόμματα, σωματεία, φορείς και πολίτες του τόπου μας να παραμένουν απλοί θεατές στην παραχώρηση της μοναδικής ελεύθερης πλατείας της πόλης μας, στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Νάξος 9.10.2012
Γιάννης Πρωτονοτάριος
Χώρα Νάξος

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ... μόλις το διαβάσουνε ο Μαργαρίτης και ο Μαμουζέλος θα τρέξουν να μαζέψουν τις καρέκλες και τα καθίσματα. Δεν σου λέω για την άλλη Γιάννη γιατί αυτή ακόμα δεν ξέρει πώς γράφεται η π..τσα, με ού ή με ύ, παρόλο που ειδικεύεται.
Δυστυχώς κράτος δεν υπάρχει, δήμος δεν υπάρχει, νόμοι δεν υπάρχουν ... ας ελπίσουμε ότι υπάρχουμε εμείς ακόμα. Αν λοιπόν υπάρχουμε προτείνω την Κυριακή που έρχεται να πάρουνε όλοι τα παιδιά τους και να παίξουμε μπάλλα στην πρώην πλατεία. Επίσης προτείνω τα παιδιά της συναξίας να έρθουν για τερματοφύλακες.
Μπράβο Γιάννη. Λυπάμαι για τους υπόλοιπους.

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με όλο το καθεστώς που λέγεται παραλία ο κόσμος περιμένει στην γωνία!! Δήμαρχε κατέβα μια βόλτα στο καραγκιοζ μπερντέ να ΔΕΙΣ τι γίνεται δήμαρχε κατέβα από την μαστουροκαρεκλα και έλα να μαζέψεις το ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ δήμαρχε μάζεψε αυτή την κινητή ατομική βόμβα πρόεδρο που έχει κάνει την κοινωνία άνω κάτω και σταματά να του ΚΑΝΕΙΣ πλάτες δήμαρχε ΕΧΕΙΣ διορίσει ένα συμβούλιο στο λιμενικό ταμείο που το μόνο που κάνει είναι βάζει το κόσμο σε φασαρίες δήμαρχε ο κόσμος δεν συγχωρεί πια και θα το πληρώσεις δήμαρχε ο κόσμος βράζει και θα πέσει ξύλο η κατάσταση στον μεγαλύτερο μπουρδελο του νησιού είναι έτοιμη για μπουμμμμ.......
.

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΕΙ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Και δεν κατάλαβα ρε εξυπνάκηδες γιατί να μην τα βάλει??? Πολύ καλά έκανε υπάρχει χώρος και για τα παιδιά και γιΑ ΤΟΥΣ μεγάλους!!

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή το σχόλιο του φίλου 9:11 έχω να κάνω μια πρόταση σε όλους ΤΟΥΣ διαδικτυακούς αναγνώστες του 365 θέλετε να διοργανώσουμε τουρνουά 5x5 στην πλατεία την άλλη εβδομάδα??Να πάρουμε μέρος όλες οι ΟΜΑΔΕΣ και ΣΥΛΛΟΓΟΙ του νησιού δλδ συν+αξία vs αυτόνομη πρωτοβουλία Νάξου.ή ερασιτέχνες ψαράδες vs σύλλογος δασκάλων?? Κερκίδες υπάρχουν τα μαρμάρινα σκαλάκια και καρέκλες από τα γύρω μαγαζιά!θα παίξουμε μια ωραία μπαλίτσα με βολε κόρνερ κλπ χώρος υπάρχει και νομίζω ότι δεν θα ενοχληθεί ΚΑΝΕΙΣ, ίσα ίσα θα κάνουν και τζίρο τα μαγαζιά με ΤΟΥΣ θεατές!! Λοιπόν περιμένω απαντήσεις για την διεξαγωγή του πιο ωραίου τουρνουά που θα έχει γίνει στην Νάξο στην πλατεία πρώην ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ η κεντρική πλατεία του νησιού!!! Οι συμμετοχές θα γίνουν από το 365 με φιλικούς χαιρετισμούς Συν+αξιος..

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Συνάξιε φαντάζομαι ότι εσείς θα κατεβείτε σε μία ομάδα μαζί με το Δήμο.
Προτείνω λοιπόν να μην διεξαχθεί τουρνουά 5x5. Προτείνω να καθίσετε τερματοφύλακες προς το μέρος των τραπεζοκαθισμάτων και να σας σουτάρουν πέναλντι όλοι οι κάτοικοι της Χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Πρώην πλατεία πρών Δημαρχείου

Ανώνυμος είπε...

Σε προκαλώ να ΕΡΘΕΙΣ να μου ρίξεις είμαι έτοιμος....συν+αξιος vs 11:25πμ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία παιδιά δλδ παίζονται καΙ μονακια λοιπόν!!

Ανώνυμος είπε...

Και για να σας πω κάτι ρε μάγκες δλδ τώρα τα έχετε βάλει με την συναξια και έχετε ξεχάσει την Ανδριανή και τον μαμαζουλο για να σοβαρευτούμε λίγο.....και μην προσπαθήστε να θίγεται ομαδες και πρόσωπα που στην τελική προσπαθούν με αξιοπρέπεια!!!

Ανώνυμος είπε...

Και για να σας πω κάτι ρε μάγκες δλδ τώρα τα έχετε βάλει με την συναξια και έχετε ξεχάσει την Ανδριανή και τον μαμαζουλο για να σοβαρευτούμε λίγο.....και μην προσπαθήστε να θίγεται ομαδες και πρόσωπα που στην τελική προσπαθούν με αξιοπρέπεια!!!

Ανώνυμος είπε...

Τόση αυτοθυσία ρε συνάξιε ? Να κάτσεις τέρμα, να αποκρούσεις το πέναλντι για να προστατέψεις τα τραπεζοκαθίσματα του καταστήματος.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζω να σε προκαλώ!!μην είσαι σίγουρος ποιον θέλω να προστατέψω μην είσαι σίγουρος ότι θα κάτσω τέρμα και μην εισαι σιγουρος για την μερια που θα ειμαι εγω!!!ίσως να παίξουμε και μαζί, η μπορεί να είσαι καλός στο τέρμα εσύ και εγώ καλός στο βολε!!!Σου προτείνω να κανεις ζέσταμα να βάλεις αθλητικό παπούτσι και να έρθεις θα σου κάνει και καλό και ίσως χάσεις και κανένα κιλακι!! Λοιπόν άσε την μουρμούρα και έλα!!!Συν+ΑξιόΣ ♥ 03:07.

Ανώνυμος είπε...

μαμουζελο για πες γιαουρτι...........................!!

Ανώνυμος είπε...

τι MY YOO τι ΜΑΜΟΥ..........

Ανώνυμος είπε...

Εσύ μπορείς να θες να παίξουμε μπάλα και να με προκαλείς αλλά εγώ μεγάλε συ_νάξιε δεν θέλω πια.
Δεν θέλω να παίξουμε ως αντίπαλοι αλλά πολύ περισσότερο δεν θέλω να παίξουμε ως συμπαίκτες.
Και δεν θέλω γιατί απλά εσύ χρησιμοποιείς άλλες τακτικές που σε μένα δεν αρέσουν.
Τέλος θέλω να σου πω ότι δεν με ενδιαφέρει ποιος είσαι και ούτε ρώτησα ποτέ μου να μάθω. Σέβομαι την ανωνυμία σου και αυτό έπρεπε να κάνεις και συ.
Πάντως είναι η τελευταία φορά που γράφω κάτι ανώνυμα γιατί κατάλαβα ότι είναι τόσο ανήθικο όσο να διαχειρίζεσαι κάτι το οποίο αν το αναφέρω θα με κόψει η λογοκρισία.

Ανώνυμος είπε...

♥♥♥ love peace ♥♥♥ εγώ θα επιμείνω στην θέση μου..♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Ανώνυμος είπε...

εδω καραβια χανονται βαρκουλες αρμενιζουν. το προβλημα σου τελικα ρε βλακα ειναι τι κανει η συναξια, που στο κατω κατω μονο μια γνωμη μπορει να πει και οποιος τη λαβει υποψιν; γτ δε τα βαζεις με αυτους που πρεπει; αλλα μηπως ξερεις και με ποιους πρεπει να τα βαλεις!!;;

Ανώνυμος είπε...

Άσε ρε φίλε αυτος εδώ αντί να τα βάλει με το ζελέ και την Ξενάκη προσπαθεί να τα βάλει με λάθος άτομα δεν τον ακούω όμως τον κουράδα να λέει κάτι γι αυτούς.... ψιτ κουράδα ΞΥΠΝΑ άλλος είναι ο κακός!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άσε ρε φίλε αυτος εδώ αντί να τα βάλει με το ζελέ και την Ξενάκη προσπαθεί να τα βάλει με λάθος άτομα δεν τον ακούω όμως τον κουράδα να λέει κάτι γι αυτούς.... ψιτ κουράδα ΞΥΠΝΑ άλλος είναι ο κακός!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους, είμαι της άποψης οτι το συγκεκριμένο θέμα είναι απλά η αφορμή για μία κουβέντα που πρέπει να γίνει για το δημόσιο χαρακτήρα των πλατειών και των πεζόδρομων της Χώρας, αρχικά ανάμεσα στις ομάδες και φορείς που έχουν ως αρχή οτι ο δημόσιος χώρος πρέπει να είναι φιλικός, ασφαλής και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Εάν μπορούν αυτές οι ομάδες να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή (για το συγκεκριμένο ζήτημα του δημόσιου χώρου) θα μπορέσει να ασκηθεί πάρα πολύ μεγάλη πίεση στο Δήμο και στο Λιμενικό Ταμείο. Είναι λυπηρό να μη μπορούν να συμπορευτούν οι ομάδες που συμφωνούν για τόσο συγκεκριμένα ζητήματα και να ενώσουν τη φωνή και τη δράση τους και απλά να αρκούνται στο να βρίζονται στο διαδίκτυο.

Wassily Panagiavoitha

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχω ακομα καταλαβει γιατι τα βαζει ολος ο κοσμος με την ασχημη και οχι με αυτους που πηραν την αποφαση για τον συγκεκριμενο χωρο ... υπογραψτε ενα ψηφισμα ονομαστικα και πηγαιντε το στον δημαρχο .... καραφλιασαμε τελειος κανεις δεν διεκδικει τα δικαιωματα του ... απλα περιμενει απο τους αλλους...

Μπεν