Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση του προέδρου της Τ.Κ. Κορωνίδας για το μεταναστευτικό

Χτες το πρωί, 21 Σεπτέμβρη ενημερώθηκα τηλεφωνικά από συγχωριανούς μου ότι εντόπισαν σε όρμο διπλανού χωριού και συγκεκριμένα στο Αη Γιώργη της Τ.Κ. Μέσης, περισσότεροι από 50  πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά, τους οποίους είχε αφήσει το προηγούμενο βράδυ κάποιο σκάφος.
Αμέσως ειδοποιήσαμε τις αρχές και κινητοποιηθήκαμε προκειμένου να συγκεντρωθούν κάποια τρόφιμα και νερό, αφού όπως οι ίδιοι μας είπαν είχαν να φάνε και να πιούν νερό τέσσερις ημέρες,  τα οποία με τη συνδρομή και την βοήθεια κατοίκων της Κωμιακής, αλλά και των διπλανών χωριών τους προσφέραμε, φροντίζοντας παράλληλα ώστε να μεταφερθούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προκειμένου πιο εύκολα να μπορέσει να τους παραλάβει το πούλμαν που θα τους μετέφερε στον χώρο φιλοξενίας τους...

Τα νησιά μας, το τελευταίο διάστημα δέχονται ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα. Οι αριθμοί αλλά πολύ περισσότερο η πραγματικότητα τρομάζουν. Τα ανθρώπινα δράματα δεν έχουν τελειωμό, εξ αιτίας των στρατιωτικών επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων που εξαπολύουν ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της σε συμμαχία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Η λαϊκή αλληλεγγύη που πολύμορφα εκφράζεται και πρέπει να δυναμώσει δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα της κρατικής οργάνωσης στην καταγραφή, στη στέγαση, στη σίτιση, στην περίθαλψη και μετακίνηση.  
Δεδομένου ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι πιο συχνά το επόμενο διάστημα και στο νησί μας, καλούμε τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει, προκειμένου να δημιουργηθούν όλες εκείνες η αναγκαίες υποδομές για τη φιλοξενία και περίθαλψη αυτών των ανθρώπων, να καταγγείλει τους υπεύθυνους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει και εκείνη από τη μεριά της,  χωρίς άλλη καθυστέρηση να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ανθρώπινα και αποτελεσματικά απαιτώντας,
  • Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης. Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, περίθαλψη και τη μετακίνηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές.
  • Να καλυφθούν οι ελλείψεις τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και να ενισχυθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες.
  • Να εξασφαλισθεί αξιοπρεπή υγιεινή διαμονή και διατροφή, μέχρι να αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους.
  • Να απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση γι' αυτό από ΟΗΕ και ΕΕ.
  • Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου 3 και όχι μόνο αλά καρτ αναστολή εφαρμογής, η συνθήκη Σένγκεν και η οδηγία 2008/115 που προβλέπει τη 18μηνη κράτηση των μεταναστών.
  • Να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα μέσα γρήγορης και επαρκούς μεταφοράς τους στις χώρες προορισμού τους.
Δεν θέλουμε οι θάλασσές μας να γίνονται μαζικοί τάφοι, να βρίσκουν φρικτό θάνατο μικρά παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: