Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ο χαιρετισμός της Κατερίνας Καμπανέλλη, στην εκδήλωση με θέμα "Το επίκαιρο μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης", που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών Νάξου του ΣΥΡΙΖΑ, και πραγματοποιήθηκε στις 24/11/2014 στο Μουσείο Καμπανέλλη.

Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Εθνικής Αντίστασης σε αυτό το υπέροχο κτίριο, όπου στεγάζεται το Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης».
Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι φέτος, σ’ αυτόν τον αγαπημένο τόπο, στο νησί της Νάξου, της γενέτειρας του πατέρα μου, και σε αυτό το χώρο, παντρεύονται δύο μνήμες: της Εθνικής Αντίστασης και της ζωής και του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Δημιουργήσαμε αυτόν τον χώρο, με τη βοήθεια του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και την υποστήριξη του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό να είναι ένας χώρος ζωντανός κι επισκέψιμος, ένας χώρος ανάμνησης αλλά και...

μελέτης της ζωής και του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όχι μόνο για τους Ναξιώτες αλλά και για όλους τους Έλληνες και τους ξένους που ενδιαφέρονται γι’αυτό. Να φιλοξενούνται εκδηλώσεις και δρώμενα, να είναι ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος για όλο τον κόσμο, ένας πόλος έλξης και προώθησης του πολιτισμού.
Είμαι πολύ χαρούμενη για τη σημερινή εκδήλωση και θα ήθελα πολύ να είμαι
παρούσα αλλά οι υποχρεώσεις στη μεγαλούπολη δυστυχώς δεν μου το επιτρέπουν.
Ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου τους διοργανωτές που επέλεξαν το Μουσείο
«Ιάκωβος Καμπανέλλης» για να φιλοξενήσουν αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση κι ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους συμμετέχοντες σε αυτή, τον κ. Ηλία
Νικολακόπουλο και την κ. Κατερίνα Κουτσογιαννάκη. Μπορεί ο πατέρας μου να
μην υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης, όμως υπήρξε θύμα των Γερμανών
εγκληματιών, παραμένοντας έγκλειστος στα 20 του για δυόμιση χρόνια στο
Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως κι Εξοντώσεως του Μαουτχάουζεν. Μια εμπειρία που στιγμάτισε τη ζωή του ολόκληρη, αλλά που όμως «γέννησε» ένα σημαντικό χρονικό και τέσσερα σπουδαία τραγούδια που έμελλαν να γίνουν ο ύμνος του Στρατοπέδου και όσων επέζησαν από αυτή την εγκληματική κτηνωδία. Είναι βέβαια γνωστό ότι πολύ αργότερα ο πατέρας μου πήρε μέρος στην αντίσταση εναντίον της χούντας με όλο του το «είναι».
Εύχομαι αυτή η εκδήλωση να γίνει το έναυσμα και για άλλες παρόμοιες, όπου θα
τιμώνται σπουδαία γεγονότα, επέτειοι και σημαντικοί άνθρωποι κι αυτός ο χώρος να γεμίζει πάντα από πολιτισμό και πρόοδο.



Σημ: Ομιλίες έκαναν η Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, πολιτικός επιστήμονας, με θέμα "Η Εθνική Αντίσταση στη Νάξο. Εβδομήντα χρόνια μετά την απελευθέρωση" και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, με θέμα "Η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: