Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ανησυχία για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη...

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι - Ανήσυχοι οι ηφαιστειολόγοι.
Έντονο προβληματισμό στους επιστημονικούς κύκλους (και όχι μόνο) έχει προκαλέσει η συνεχής σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στο νησί της Σαντορίνης, καθώς το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε το τελευταίο 10ημερο του Μάρτη, πάνω από 600 ασθενείς σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης.
Οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ήπιας μορφής κάνοντας λόγο για συνήθη δραστηριότητα, συνιστώντας παράλληλα ψυχραιμία.
Στον αντίποδα, επιστήμονες του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για...
τις έντονες οσμές που αναδύονται τις τελευταίες ημέρες από το χώρο του ηφαιστείου, καθώς και για το ασυνήθιστα πορτοκαλί χρώμα της θάλασσας σε αρκετά σημεία περιμετρικά της Νέας Καμένης.
Ανησυχία, όπως είναι φυσικό υπάρχει και στους κατοίκους, καθώς πέραν των δυο κατολισθήσεων των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Καλντέρας, υπάρχουν και αρκετές κατοικίες που έχουν παρουσιάσει ρωγμές, αλλά καμία δεν έχει κριθεί προς το παρόν ακατάλληλη από τους αρμόδιους επιστήμονες. 
«Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για τη Σαντορίνη, η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται από την Παρασκευή 18 Μαρτίου...» δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μαρία Καλατζή.
Σύμφωνα με την κυρία Καλατζή, από τις 18/3 έχουν σημειωθεί στην συγκεκριμένη περιοχή περίπου 600 σεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 3.45 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Από εκείνη την ώρα έχουν επίσης καταγραφεί άλλοι περίπου 30 σεισμοί, μικρότερου όμως μεγέθους.













ΥΓ. Καλό μήνα, το περσινό εδώ, το προπέρσινο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: